در این قسمت به سیستم کنترل پاشش سوخت (بنزین) می پردازیم.
سیستم کنترل الکترونیکی پاشش بنزین امروزه در اکثر خودرو ها شامل
1- سیستم تغذیه سوخت
2- سیستم جرقه
3- سیستم کنترل هوای ورودی
4- سیستم کنترل آلایندگی می باشد .
سیستم کنترل الکترونیکی پاشش بنزین عملکرد موتور را برای شرایط زیر کنترل می کند:
- ماکزیمم قدرت خروجی موتور
- مصرف سوخت کم
- کاهش آلایندگی گاز های خروجی موتور
- بهبود روشن شدن موتور در هوای سرد
- بهبود قابلیت رانندگی
می توان سیستم کنترل الکترونیکی پاشش بنزین را مطابق با روش استفاده شده برای سنجش مقدار هوای ورودی به دو نوع تقسیم بندی نمود.
در این نوع فشار و دما در مانیفولد ورودی اندازه گیری شده و مقدار هوای ورودی محاسبه می گردد.
در این نوع مستقیماً مقدار هوای ورودی به مانیفولد هوا به وسیله یک اندازه گیر جریان هوا سنجیده می شود. امروزه از این نوع در بیشتر خودرو ها استفاده می شود.
سیستم تغذیه سوخت برای رساندن مقدار دقیق سوخت مورد نیاز و به منظور نگه داشتن بهترین بالانس قدرت بین سیلندر ها، مصرف سوخت اقتصادی و کمترین آلایندگی دود های خروجی طراحی شده است.
پردازشگر موتور با استفاده از سنسور های مربوطه مقدار پاشش سوخت را برای بهترین نسبت سوخت و هوا در وضعیت های عملکردی مختلف موتور کنترل می نماید. زمانی که وضعیت عملکردی موتور تغییر پیدا می کند، تغذیه سوخت به اندازه نیاز تنظیم می شود.
این وضعیت عملکردی عبارت اند از:
- فشار مانیفولد یا مقدار هوای ورودی
- زاویه میل لنگ
- دور موتور
- شتاب گیری / کاهش شتاب
- دمای مایع خنک کننده موتور
- دمای هوای ورودی و … .
برای داشتن احتراق کامل، سیستم جرقه باید در زمان دقیق مخلوط سوخت و هوا را محترق نماید. با تصحیح تایمینگ جرقه، احتراق در زمان مناسب شروع شده و نتیجتاً فشار مؤثر حاصل از احتراق با موقعیت حرکت پیستون تنظیم می شود.
پردازشگر موتور سیگنال هایی از سنسور های مربوطه دریافت کرده و تایمینگ جرقه را کنترل می نماید .این سیگنال ها عبارت اند از:
- دور موتور
- زاویه میل لنگ
- فشار مانیفولد یا مقدار هوای ورودی
- دمای مایع خنک کاری موتور و …
سیستم کنترل هوا شامل یک سیستم کنترل هوا در دور آرام و سیستم کنترل هوای ورودی در دور های مختلف می باشد. سیستم کنترل هوای ورودی مقدار بهینه جریان هوا را در وضعیت های رانندگی معمولی توسط دریچه گاز کنترل می نماید. سیستم کنترل دور آرام مقدار سرعت جریان هوا به مانیفولد را در زمانی که دریچه گاز کاملاً بسته است تنظیم می نماید.
در بعضی از سیستم های کنترل دور آرام در زمانی که موتور سرد است از دو سوپاپ جداگانه برای کنترل دور آرام استفاده شده است. در زمان استارت زدن )موتور سرد (محدود کننده بی متالی اجازه می دهد هوای بیشتری وارد مانیفولد ورودی شده و در نتیجه دور موتور افزایش می یابد. وقتی موتور به درجه حرارت نرمال می رسد محدود کننده بی متالی بسته شده و هوای مورد نیاز موتور در دور آرام فقط از طریق یک سوپاپ کنترلی الکتریکی (اسپتر موتور) کنترل می گردد.
سیستم کنترل هوا، سیگنال های مختلفی را از سنسور های مربوطه دریافت نموده و در کنترل هوای ورودی به کار می برد.
این سیگنال ها عبارت اند از:
- دمای مایع خنک کاری موتور
- روشن یا خاموش بودن کولر (A/C) و …
سیستم کنترل الکترونیکی پاشش بنزین توسط پردازشگر موتور کنترل می گردد. پردازشگر موتور با استفاده از اطلاعات سنسور های گوناگون، زمان دقیق پاشش سوخت، مقدار سوخت، تایمینگ جرقه و ضریب تصحیح دور آرام را محاسبه می نماید. همچنین سیگنال های راه انداز عملگر های مربوطه را مطابق با نتیجه محاسبات ارسال می نماید. قسمت های اصلی سیستم کنترل الکترونیکی پاشش بنزین عبارت اند از:
سنسور ها وضعیت های موردنیاز را برای تغذیه سوخت، تایمینگ جرقه و جریان هوای دور آرام را تعیین می کنند. تعدادی از این وضعیت ها عبارتند از درجه حرارت مایع خنک کاری موتور، مقدار جریان هوای عبوری از مانیفولد، فشار مانیفولد و … می باشد. این سنسور ها وضعیت عملکردی را اندازه گیری نموده و سیگنال های ورودی پردازشگر موتور را تهیه می نمایند.
پردازشگر موتور در برابر نیاز به قدرت موتور در هنگام رانندگی، پاسخ های سریعی در مقابل تغییرات عملکردی ارائه می نمایند و یک پردازشگر عملکرد موتور را براساس شرایط محیطی کنترل می کند و این در حالی است که سیستم کاربراتوری این فعالیّت را نمی توانست انجام دهد. در نتیجه تغذیه سوخت بسیار دقیق انجام می گیرد.
پردازشگر موتور شرایط محیطی را تشخیص می دهد و با استفاده از نرم افزار های نصب شده می تواند تغذیه سوخت، تایمینگ جرقه و سایر موارد را کنترل نماید. بعد از محاسبات، پردازشگر موتور براساس وضعیت عملکرد سنسور ها، سیگنال های لازم را به عملگر ها برای تغذیه مقدار دقیق سوخت و جرقه زدن مخلوط سوخت و هوا در زمان دقیق به عملگرها ارسال می نماید.
در هنگام تغییر وضعیت عملگر موتور، پردازشگر موتور محاسبات را به منظور تنظیم تغذیه سوخت، تایمینگ جرقه و دیگر تصمیمات کنترلی مورد نیاز انجام می دهد و این مراحل در تمام مدت زمانی که موتور روشن است انجام می پذیرد.
عملگر ها وسایلی هستند که براساس تصمیمات کنترلی خارج شده از پردازشگر موتور کار می نمایند و کاربرد آنها برای تغذیه سوخت، تایمینگ جرقه، سرعت دور آرام و در نتیجه کنترل آلایندگی می باشد.
اگر پردازشگر موتور بخواهد دور آرام موتور را افزایش دهد، یک عملگر (استپر موتور) را برای مقدار معینی از جریان هوا در اطراف دریچه گاز به کار می اندازد.
بیشتر عملگر ها برای پردازشگر موتور سیگنال ارسال نمی کنند. عملگرها، براساس سیگنال های دریافتی از پردازشگر موتور، عمل می نمایند.
استفاده از مطالب وب سايت آی زمرد با ذکر منبع بلامانع است. تمامی حقوق این وبسایت متعلق به شرکت زمردیدک میباشد.
نظرات